26/5

Här kommer på begäran den "braiga" artikeln med råd om hur vi skyddar hunden mot fästingar och vilka "redskap" man använder.

 

Hur skyddar jag min hund mot fästingar? Det som kanske har bäst effekt är Fronline eller Expot. Själv brukar jag dela på en Expot till två dvärgar. Har man endast en tax  så skulle jag rekommendera Frontline. Fästinghalsbndet kan var ett alternativ om man endast har en hund. Var alltid vaken och uppmärksamhet för ev biverkningar när det gäller alla behandlingar. Är det av halsbandet så tas det av direkt och är det av Frontline eller Expot så tvättar man rent själva apliceringsstället och kontakatar veterinär.Självklart är det bäst om man kan hålla koll själv genom att låta bli giftiga preparat och alltid kammar igenom hunden efter promenader och plockar bort fästingar så tidigt som möjligt. Mellan valet av pest eller kolera så använder jag ändå ett spot-on preparat. Se mer om fästingar på frågaveterinären.se. Har du några erfarenheter på bra skydd eller tråkiga erfarenheter av biverkningar, kommentera gärna här längre ner på sidan.

 

Hur plockar jag bort fästingen. Se mer på frågaveterinären.se

 

Det vi kan rekommendera är de spot-on preparat och halsband som säljs via apoteken, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria.

 

Var finns fästingarna och hur sprider de sig? Se mer på veterinären. nu

 

Olika modeller av fästingplockare. Se mer här.

 

På lapphund.nu finns sammanfattat det mesta vi behöver veta om fästingar. Här finns även recept på egna dekokter. Verksamma eller inte? Se mer här.

 

Spot-on preparaten köper du på Apoteket