10/8

 

– Tänk på att det är Sveriges 39 bästa spårtaxar som är här i dag och gör upp om SM-titeln. Bara att ta sig hit till SM-tävlingen är en bedrift oavsett sen hur det gått i skogen i dag. Med de orden inledde Tomas Andersson från Örebro Taxklubb sin effektiva och snabba resultatredovisning från dagens SM-prov i Laxåskogarna.

 

Tomas Andersson, effektiv resultatredovisare, foto: Rolf Zetterberg

 

Som vanligt började redovisningen med de hundar som kommit sist för att hålla oss alla på sträckbänken så länge som möjligt med vem SM-vinnaren skulle bli. Men det blev inte en utan två vinnare! Disa från Upplands Taxklubb och Västergårdens Zeb från Östergötlands Taxklubb fick nämligen dela på den åtråvärda titeln. Kollegiet hade ägnat mer än en halvtimme åt att komma fram till det resultatet, eftersom båda hundarna fått maxpoängen 154 poäng. Att lotta fram vinnaren eller att gå på ålder var inget alternativ tyckte kollegiet. Stolta ägare är Torgny Edin till Disa och Ulla Stockberg till Zeb. Ett stort grattis till de båda vinnarna! På tredje plats med 152 poäng kom Rödhakens Bruno från Värmlands Taxklubb och hans ägare Ulla-Stina Larsson.

De tre bästa spårtaxarna med 3:e pristagaren längst till vänster,

foto: Barbro Zetterberg 

 

Men hur gick det då för våra skaraborgstaxar och hur var det i spårskogen? Bestdrivers Äkko, provets äldsta tax med dryga 12 år på nacken, fick ett första pris och kom på en imponerande 15:e plats med sina 134 poäng.

Stig Meijner, glad pristagare, foto: Rolf Zetterberg

 

Ziri-Z fick ett 2:a pris och kom på 24:e plats med 126 poäng. Eftersom undertecknad är matte till Ziri-Z får du följa med på hennes spår om du har lust.

 

Ett regnigt spår 22 väster om Laxå föll på vår lott liksom den trevlige domaren Claes Strömberg från Örebro Taxklubb.

 

        

Spår 22 av 39 spår,                                               Ziri ska just starta med husse Rolf och

foto: Inge Pettersson                                             domaren Claes Strömberg,

                                                                            foto: Barbro Zetterberg

 

Terrängen var flack men med en besvärlig undervegetation; kanske främst till nackdel för husse Rolf. Men allt gick ändå galant fram till vinkel 2 där Ziri hade en mindre tappt. Sedan flöt det på bra igen fram till sträcka 4 där hon återigen fick en mindre tappt. Vinkel 4 klarade hon utan problem, men på sträcka fem gav domaren henne ett litet poängavdrag, kanske på grund av tvekan om spårriktningen.

 

Så här långt hade hon möjligen ett förstapris inom räckhåll, men nu tog turen slut. Kanske inte för Ziri som kände härliga dofter i näsan av alldeles färsk rådjursvittring strax innan spårslutet. Att det var det som hennes gnyende handlade om under passivitetskontrollen på två långa taxminuter visste förstås inte husse. Men med facit i hand vet vi att det var två rådjur; en brunstig bock med get som rörde sig just i det här området. Vi som befann oss på vägen såg nämligen med egna ögon det såta paret komma ut ur skogen. Klöven vid spårslutet var därför inget som hägrade för en viltintresserad tax förstod husse efter en kort stund. Ziri återbördades då till spåret med domarens godkännande. Först därefter gav den lilla taxdamen upp alla tankar på ett härligt rådjursdrev och återvände till klöven, men med poängavdrag för ännu en tappt som följd.

 

Idel glada miner när dagens spårning är över, foto: Inge Pettersson

 

Sett ur ett mänskligt perspektiv hade vi önskat rådjuren åt pepparn. Men ur Ziris taxperspektiv var det antagligen toppen! Och ett är säkert – våra taxar gör alltid sitt bästa utifrån sina instinkter och behov!

 

Till sist vill vi ge ett stort och varmt tack till Örebro Taxklubb för ett mycket bra och effektivt genomfört arrangemang från incheckning till resultatredovisning.  

 

Babro Zetterberg

 

       

En nöjd Ziri i husses famn med sitt SM-diplom, foto: Barbro Zetterberg

 
 
 
 
 
 
 
 


REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel