De allra första tamhundarna kom varken från Europa eller Mellanöstern utan från södra Kina. För bara några år sedan kunde genforskare visa att alla nu levande hundar har samma förfäder. De härstammar från en grupp vargar som levde i södra Asien för ungefär 16 000 år sedan. Dessa var betydligt mindre än de som lever i dag och tämjdes av människor som insåg att de kunde ha stor nytta av de starka och lättlärda djuren. Hundarna användes som jakt- och vaktdjur, men kunde också slaktas för att ge mat. Pälsarna blev till kläder. Se mer på ALLT OM HISTORIA.

Lassie är världens mest kända filmhund. Filmer och tv-serier om den kloka tiken har lockat tittare ända sedan 1943. I de första sju filmerna spelades Lassie av hanhunden Pal. Att man valde en hanhund i rollen som tik berodde på att hanar har tjockare sommarpäls. Det gjorde sig bättre på vita duken, tyckte filmfolket. Se mer här

Blondi var Hitlers bästa vän. Han tyckte mycket om djur. Schäfern var en mycket populär hundras i nazitidens Tyskland. Enligt Hitlers sekreterare var Eva svartsjuk på Blondi och brukade sparka tiken under middagsbordet.
Blondi följde med Hitler och Braun till bunkern i Berlin 1945. När slutet på kriget närmade sig beordrade Hitler att hans självmordspiller skulle testas på hunden. Blondi dog omedelbart. Därefter begick Adolf Hitler och Eva Braun självmord.

Sharp. När den brittiska drottningen Viktoria blev änka 1861, fann hon tröst i sorgearbetet i den svarta border collien Sharp 7 år. Hunden flyttade in hos Victoria på slottet Windsor 1866 och följde henne vart hon än gick. Han var känd för att lätt komma i bråk med andra hundar och lydde ingen annan än sin matte drottningen. Han begravdes i Windsor Home Park och en staty av honom står på graven än idag. Se mer här.

Laika blev den 3 november 1957 den första levande varelse som gjorde en rymdresa. Hon var en hemlös tik som hämtats från gatan i Moskva. En sådan hund borde klara både sträng kyla och plötslig värme, ansåg de sovjetiska vetenskapsmännen. Några förhoppningar om att Lajka skulle klara rymdfärden fanns inte. Utvecklingen hade än så länge inte kommit så långt. Lajka dog bara några timmar efter uppskjutningen, av överhettning eller skräck i den trånga rymdkapseln. Efter detta skickades tretton andra hundar upp i rymden av Sovjetunionens rymdprogram. Alla överlevde. Se mer här.

 

 

 

 REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel