Mycket händer inom äldreomsorgen och inte alltid till det bästa. Det finns många frågor att ställa och det finns både ros och ris att ge. Många är vi som kanske har behov av speciella äldreboenden men vi vill då väldigt gärna bo där vi kan möta djur och ha tillgång till en trädgård med blommor, fruktträd och grönsaker. Vi är många som har äldre föräldrar och vi är också en hel del gamla hunduppfödare som står med foten till att flytta. Hjälp mig att ta upp aktuella händelser på denna sida. Skicka också gärna bilder med djur och pensionärer från privata eller kommunala boenden annlindhe@gmail.com 

 

Mamma Gunnel Lindhé, tidigare uppfödare under prefixet Stallyktans kennel, tycker att det är ett hedersvärt uppdrag att få agera som "modell" i den här viktiga frågan.

 

Se länkar och nya artiklar längst ner på sidan.

 

Bilder 20110831. Gunnel firar 80 års dagen hemma hos mig, tillsammans med mina systrar Ewa och Helena och alla taxarna. En helt fantastiskt UNDERBAR sensommardag!! Här på favoritplatsen som vi kallar Mormorshörna. På bilden ovan har mamma bytt till de nya födelsedagskläderna. Så bra de blev!!

 

Sävegården där mamma bor, tar just nu Kommunen över ansvaret från Attendo Care, ett privat vårdbolag som inte varit så lyckat. Så här säger de nya cheferna; 

2011-10-27: Vi vill skapa Kommunens bästa och modernaste äldreboenden.
Det är målet för Göran Hagström och Jenny Bergsman som nu tar över ansvaret för Sävegården och Ekebacken i Floda. Anhöriga bjuds in till information den 27/11 14.00

 

Åkesson, J. & Orlova, T. Hundar på äldreboende. En empirisk studie om vårdtagares och vårdpersonals syn på hundars betydelse för äldres livskvalitet. Resultatet av denna studie var att hundarna påverkade vårdtagarna så att en del av dem rörde mer på sig, de lockades ut ur sina rum och fick en minskad passivitet. De blev med mentalt alerta och blev glada av hundarna. Hundarna underlättade dessutom att skapa kontakt och diskussion. Se mer här.

Bild: Från Sävegården tillsammans med Saffran och syster Monica 

Sambaliten är min, ja i varje fall delvis, bakom henne ligger min egen uppfödda Stallyktans Gumman som såldes till Ryssland, berättar Gunnel stolt. Sambaliten kommer att besöka mig så ofta det bara går. Nu klarar jag inte längre av att ta hand om en egen hund och det är så TOMT i sängen..

 

Puss på Dig Sambaliten

Tänk vad många trevliga kompisar man får som hundägare..  Gunnel och Reidun sommaren 2010

 

På Ängsgården i Sjöbo har man köpt in nya hönor.

Tillsammans med de boende har personalen byggt odlingslådor, som är höga och bekväma och lätta att sköta även om man sitter i rullstol eller har svårt att böja sig av annan anledning. I ett hörn bor kaninen Blubbe, och mitt på gården tronar nu det hemmabyggda hönshuset, med värprede, sittpinne och en inhägnad gård. Se mer om Agda och Magda, här.

 

Vårdhundsteam som utbildats av Vårdhundskolan assisterar inom demensvård och vid rehabilitering av både barn och vuxna. Se mer här.

Böcker  om nyttan och glädjen med hund i vården av Ingeborg Hök

 

 Vården i Sverige har fått en helt ny och viktig aktör: hunden. Behandlingsmetoden har byggts upp under fyra år i en unik samverkan mellan många aktörer. Nu finns en utbildning som tagits fram med stöd av vårdpersonal, chefer, smittskyddsläkare, brukarorganisationer, etologer, veterinärer och representanter för djurskydd. I utbildningen ställs höga krav vid urval, träning och praktik inom vården för den blivande föraren och vårdhunden. Många vårdhundsteam - förare och hund - har utbildats och de arbetar nu professionellt i närmare 40 kommuner.
Sverige kan bli bäst på hund i vården. Läs mer från årets Medicinska Riksstämma  här.

 

 

Äldre personers upplevelse av livskvalitet inom äldreomsorgen, en inblick i en vårdfilosofi med fokus på närhet till husdjur. C-uppsats av Kristina Ennart och Monica Montanaro. Se mer här!

 


 

 

Äldrevården

Lerums Tidning (om Sävegården)

Dagens Nyheter (socialstyrelsen ska utreda äldreomsorgen)

Expressen (Juholt om äldreomsorgen)

   

 
 
 


 

 REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel